Multiple Choice Geography Questions And Answers

Multiple Choice Geography Questions And Answers

1. Which of the following rocks is different from the remaining three on the basis of its mode of origin?
(A) Limestone
(B) Sandstone
(C) Shale
(D) Marble
Ans : (D)

2. Which of the following land forms is not associated with river erosion?
(A) Waterfall
(B) V-shaped valley
(C) Moraines
(D) Ox-bow lake
Ans : (C)

3. Which of the following latitudes is the longest?
(A) 23°N
(B) 66°N
(C) 0°
(D) 80°N
Ans : (C)

4. Two places on the same meridian must have the same—
(A) Length of summer
(B) Length of winter
(C) Latitude
(D) Solar time
Ans : (D)

5. When it is 6.00 AM on 0° meridian, at the same time what time would be there in India?
(A) 6.30 AM
(B) 9.30 AM
(C) 11.30 AM
(D) 5.30 AM
Ans : (C)

6. Which of the following processes helps in the formation of rift valley?
(A) Seismism
(B) Faulting
(C) Folding
(D) Volcanism
Ans : (B)

Multiple choice geography questions and answers

7. Which of the following names is given to the planetary winds blowing between the tropics?
(A) Monsoon
(B) Polar winds
(C) Westerlies
(D) Trade winds
Ans : (D)

8. Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?
(A) Hyderabad
(B) Nagpur
(C) Jabalpur
(D) Allahabad
Ans : (D)

9. Where is Dead Sea situated in the following continents?
(A) Europe
(B) Australia
(C) Asia
(D) Africa
Ans : (C)

10. Which of the following industries is most developed in the Great Lakes region of North America?
(A) Cement and Paper
(B) Steel and Engineering
(C) Film industry
(D) Textile and Chemicals
Ans : (B)

11. Which of the following group of countries is most famous for exporting wool and meat?
(A) Australia, Sri Lanka, Indonesia
(B) Argentina, France, Chile
(C) Australia, Argentina, New Zealand
(D) New Zealand, Argentina, Italy
Ans : (C)

12. Which of the following soils is most suitable for the cultivation of cotton in India?
(A) Red soil
(B) Laterite soil
(C) Alluvial soil
(D) Regur soil
Ans : (D)

13. Which of the following state groups is the largest producer of iron-ore in India?
(A) Orissa, Madhya Pradesh, Bihar
(B) Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab
(C) Maharashtra, Orissa, Andhra Pradesh
(D) Bihar, W. Bengal, Orissa
Ans : (A)

14. Which of the following landforms is different from other three on the basis of the mode of origin?
(A) Fold
(B) Anticline
(C) Nappes
(D) Rift Valley
Ans : (D)

15. Which of the following landform is not associated with glaciation?
(A) Hanging valley
(B) Moraines
(C) Inselberg
(D) Drumlin
Ans : (C)

16. Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their size?
(A) Saturn, Jupitar, Mercury, Neptune
(B) Jupitar, Saturn, Neptune, Mercury
(C) Jupitar, Mercury, Neptune, Saturn
(D) Neptune, Mercury, Saturn, Jupitar
Ans : (B)

17. As we go higher into the atmosphere, the air becomes—
(A) Thinner
(B) Denser
(C) Warmer
(D) Visible
Ans : (A)

18. From which of the following longitude the Indian standard time is determined?
(A) 82° 30′ East
(B) 80° West
(C) 90° East
(D) 81° 30′ East
Ans : (A)

19. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?
(A) Pacific and Atlantic
(B) Atlantic and Indian Ocean
(C) Indian Ocean and Pacific
(D) Atlantic and North Ocean
Ans : (A)

20. For which crop production is ‘Saopalo’ famous?
(A) Cotton
(B) Maize
(C) Coffee
(D) Tea
Ans : (C)

21. Which of the following State group is largest producer of mineral oil in India?
(A) Gujarat, U. P., Maharashtra
(B) Maharashtra, W. Bengal, Assam
(C) Assam, U. P., Bihar
(D) Assam, Gujarat, Maharashtra
Ans : (D)

22. Which of the following water-ways does not pass through the Panama Canal?
(A) London-Honolulu.
(B) New York-San francisco
(C) New York-Buenos Aires
(D) New York-Sydney
Ans : (C)

23. Which of the following latitudes is a great circle?
(A) Equator
(B) 66°N
(C) 20°S
(D) 23°S
Ans : (A)

24. Which of the following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?
(A) Kanpur
(B) Allahabad
(C) Gaya
(D) Varanasi
Ans : (D)

25. Which of the following industries is famous in the Ruhr industrial region of Europe?
(A) Textile and Chemicals
(B) Steel and Engineering
(C) Cement and Paper
(D) Ship building
Ans : (B)

26. If the direction of the earth’s rotation on its axis is east-west, what would be the direction of Trade wind blowing in Southern hemisphere?
(A) South-West
(B) South-East
(C) North-East
(D) North-West
Ans : (B)

27. The coldest hour of the day is approximately—
(A) 5 a.m.
(B) 9 p.m.
(C) 3 a.m.
(D) 10 a.m.
Ans : (C)

28. Which of the followings is fibre mineral?
(A) Zinc
(B) Asbestos
(C) Coal
(D) Asphalt
Ans : (B)

29. What are asteroids?
(A) Minor planets revolving round the Sun between the orbits of Mars and Jupiter
(B) Luminous celestial bodies moving round the Sun
(C) A group of fixed stars arranged naturally
(D) Small pieces of solid matter which appear in the earth’s atmosphere as shooting stars from out spaces and become visible through incandescence caused by the resistance of the air to their passage,
Ans : (A)

30. What is Isthmus?
(A) The mouth of a river where it joins the sea
(B) A narrow strip of sea dividing two oceans
(C) A narrow strip of land joining two seas or oceans
(D) A piece of projected land
Ans : (C)

31. Which of the following phenomena causes the shape of the Earth ?
(A) Internal structure
(B) Atmospheric pressure
(C) Rotation
(D) Revolution
Ans : (C)

32. Which of the following is the location of a point on the globe that is antipodal to 65° North Latitude and 30° East Longitude?
(A) 65° North Lat., 30° West Long
(B) 30° South Lat., 65° East Long
(C) 65° South Lat., 150° West Long
(D) 30° North Lat., 65° West Long
Ans : (C)

33. The surface of the earth is still irregular inspite of millions of years of gradation, because—
(A) Gradation is a slow process
(B) Gradation does not reduce irregularities
(C) Deposition of material re-elevates the land
(D) Parts of the crust have been uplifted
Ans : (D)

34. What would result if the sedimentary deposit of the Ganga Plain is compressed between the Himalayas and the Deccan Plateau and then uplifted?
(A) Block mountain
(B) Fold mountain
(C) Rift valley
(D) Volcanic plateau
Ans : (B)

35. What would happen to ocean water if the moon comes nearer to the earth ?
(A) Fall of temperature
(B) Stopping of ocean currents
(C) Rise of sea level
(D) Increase in height of oceanic tides
Ans : (D)

36. The line joining places of equal atmospheric pressure is termed—
(A) Contour
(B) Isohyet
(C) Isotherm
(D) Isobar
Ans : (D)

37. What would happen to types of rainfall if the earth’s surface becomes all plain?
(A) No cyclonic rainfall
(B) No orographic rainfall
(C) No convectional rainfall
(D) No frontal rainfall
Ans : (B)

38. The maximum risk to air travel is from—
(A) Clouds
(B) Rainfall
(C) Fogs
(D) Strong winds
Ans : (C)

39. Which one of the following countries is the largest producer of rice in the world?
(A) China
(B) Japan
(C) Philippines
(D) Bangladesh
Ans : (A)

40. Which of the following countries possesses a strong natural resource base for iron and steel industry ?
(A) Russia
(B) Pakistan
(C) Japan
(D) Bangladesh
Ans : (A)

41. The present day search for fuels alternative to petroleum, is due mainly to—
(A) Iran-Iraq war
(B) Strained relations between Israel and Middle East countries
(C) Highly increased cost of petroleum
(D) Increase in the consumption of petroleum
Ans : (D)

42. What is the population density of a District which has 50 Lakh people and 25 thousand square kilometres area?
(A) 50 persons per sq. km.
(B) 100 persons per sq. km.
(C) 150 persons per sq. km.
(D) 200 persons per sq. km.
Ans : (D)

43. The Savana type of climate is characterized by—
(A) Humid summers and humid winters
(B) Humid summers and dry winters
(C) Humid winters and dry summers
(D) Humid throughout the year
Ans : (B)

44. Given below are the climate data of a particular station. In which of the following natural regions is the station located
Temperature——Rainfall
(Degrees Centigrade)——(Centimetres)

January——23.3——1.8
February——23.3——1.8
March——21.1——2.5
April——17.8——4.6
May——14.4——7.1
June——12.2——7.9
July——11.1——6.9
August——12.3——6.3
September——13.9——5.1
October——16.7——4.3
November——19.4——3.0
December——27.7——2.5
(A) Warm temperate East coast type
(B) Warm temperate West coast type
(C) Warm temperate Continent type
(D) Hot deserts
Ans : (B)

45. Which of the following groups of countries is arranged in descending order of area?
(A) Russia, Canada, China, U.S.A.
(B) Russia, U.S.A. Canada, China
(C) Russia, Canada, U.S.A., China
(D) Russia, China, U.S.A., Canada
Ans : (A)

46. Which of the following Industrial Regions of USA is located mainly on the basis of hydroelectric power?
(A) The New York, Philadelphia, Baltimore region
(B) The Southern New England Region
(C) The Southern Lake Michigan Region
(D) The Detroit Region
Ans : (B)

47. What should India increase in order to become one of the most prosperous countries of the world?
(A) Food production
(B) Industrial production
(C) Population
(D) Trade
Ans : (B)

48. Water power potential of India is great, but it has not been developed to its full extent. The major deterrant being that—
(A) Coal is available in plenty therefore it is not necessary to develop water power
(B) Raw materials required for the production of electric transformers are not available in India
(C) Rainfall is seasonal and as such requires costly storage resevoirs
(D) Lack of technical skill hinders the development of water power
Ans : (C)

49. Which of the following regions has almost prevalent types of natural vegetation in India?
(A) The Himalaya mountain
(B) The Deccan Plateau
(C) The Ganga plain
(D) The Coastal plains
Ans : (C)

50. For which of the following manufacturing industries does India have the most natural resources?
(A) Glass Synthetic rubber
(B) Synthetic rubber
(C) Iron and Steel
(D) Aluminium
Ans : (C)

51. One of the characteristics of India’s population is lesser number of women compared to men. Which one of the following explains this phenomenon?
(A) Excess males at birth
(B) Lower social status of women
(C) Neglect of females in childhood
(D) High maternity mortality
Ans : (C)

52. The basic unit of settlement recurring throughout India is the village. Which of the following criteria is largely responsible for the selection of village sites?
(A) Behavioural patterns of the community
(B) Availability of flat land
(C) Essential resources like water and fuel
(D) Fuel resources and building materials
Ans : (C)

53. Which one of the following factors accounts largely for the dispersal of cotton textile industry from its original location around Bombay?
(A) The development of transportation, especially railways
(B) Extreme congestion in Mumbai and lack of space
(C) The development of hydro-electric power
(D) Improved technology
Ans : (B)

54. The main cause for Uttar Pradesh becoming the most important agricultural state of India is—
(A) Good cultivators
(B) Good climate
(C) Large market
(D) Extensive fertile plain
Ans : (D)

55. What locational advantage does India possess for International trade?
(A) Central location in the Eastern hemisphere
(B) Location in the middle of the developing countries
(C) Location at the sourthern end of Asia
(D) Location on the east-west oceanic route through the Suez Canal
Ans : (D)

56. The longest dam is—
(A) Aswan
(B) Hirakud
(C) Gorky
(D) Mangla
Ans : (B)

57. Which state in India is the largest producer of Saffron?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh
(D) Gujarat
Ans : (A)

58. Which is the largest man-made lake in India?
(A) Chilka
(B) Dal
(C) Sambhar
(D) Bhakra
Ans : (D)

59. Where is the Gol Dumoaz located?
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Kamataka
(D) Gujarat
Ans : (C)

60. Gulmarg is a hill station in—
(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

61. The largest producer of cashewnut in India is—
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

62. Lal Bahadur National Academy of Administration is situated in—
(A) Pune
(B) Kolkata
(C) Dehradun
(D) Mussoorie
Ans : (D)

63. In what state is ‘Rana Pratap Sagar’ atomic power plant located?
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Karnataka
Ans : (C)

64. Where is oil and Natural Gas Commission located?
(A) Haldia
(B) Dehradun
(C) Ankleshwar
(D) Cambay
Ans : (B)

65. Which of the following is situated at Agra ?
(A) Paratroopers Training College
(B) National Police Academy
(C) Central Tractor Organisation
(D) Air Force Flying College
Ans : (A)

66. The prevailing winds blowing from 30° S and 30° N towards the equator are termed as—
(A) Monsoon winds
(B) Antitrade winds
(C) Trade winds
(D) Polar winds
Ans : (C)

67. Irrigation is necessary for areas receiving rainfall—
(A) Less than 200 cm.
(B) Less than 75 cm.
(C) Less than 125 cm.
(D) At uncertain times
Ans : (B)

68. The reason for the necessity of irrigation in India is that—
(A) There is no rainfall at the time of need
(B) Indian crops require much water
(C) Indian farmers are in habit of watering the fields
(D) India is a hot country so water is easily evaporated
Ans : (A)

69. Which one of the following sources of irrigation in India is not suitable?
(A) Canals
(B) Karez
(C) Wells
(D) Tanks
Ans : (B)

70. In which of the following states of India, tank irrigation is most suitable?
(A) Tamil Nadu
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans : (A)

  • Article By :

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*